Despre ce înseamnă să fii antreprenor

photo-1421757295538-9c80958e75b0

Luna aceasta am fost prins cu evenimentul organizat (în fiecare an) de Young Leaders Club Startup! From Idea to Action. Am avut onoarea să fiu într-o companie selectă de speakeri printre care i-aș enumera pe Jason Hardebeck – Managing Director DreamIt, Rob Johnson – Managing Director for TechStars Metro, Martin Weber – Program manager EuropeanPioneers, Paul Olteanu – People Dynamics. A fost, din punctul meu de vedere, unul din cele mai bune evenimente organizate de YLC până acum, și unul din cele mai bune evenimente destinate antreprenorilor de pe piață. Nu am să vorbesc prea multe despre eveniment (pot să ofer detalii pentru ediția de anul viitor celor interesați la cerere), ci am ales că vorbesc despre o problemă pe care o văd în mod constant la antreprenorii pe care am șansa să îi văd.

Din experiența pe care o am mulți antreprenori caută să inventeze ceva nou, caută idei originale în speranța că acel lucru nu a fost inventat de nimeni până acum. Adevărul este că acest lucru este aproape imposibil. Nu cred că mai sunt prea multe lucruri de inventat care să acopere o anumită nevoie, ci mai degrabă cred că nevoile pe care le avem ca ființe umane au evoluat, dar la bază sunt aceleași. Nu cred că Facebook a creat nevoia de socializare (unul din exemplele pe care le aud foarte des). Eu spun că Facebook nu a făcut nimic altceva decât să dea o altă formă modului în care comunicăm și socializăm. Apple, de exemplu, nu a inventat mai nimic, până la apariția acestei minunate companii am avut calculatoare, noi cu ale noastre HC-uri 85 sau 90 și altele, alții cu alte branduri. Ele nu erau estetice sau ușor de utilizat, e drept. Practic a trebuit sa vină Apple să ne ofere o altă perspectivă asupra modului în care calculatoarele personale pot arăta și pot fi utilizate; la fel și cu muzica digitală sau echipamentele de redare muzică în format digital. Exemple mai sunt, dar am să mă opresc aici. Ambele companii nu au făcut nimic altceva decât au reașezat anumite lucruri în contextul lor de atunci, fie s-au concentrat pe design sau conveniență, ușurința utilizării în cazul Apple sau a modului în care comunicăm și relaționăm într-o eră atât de digitalizată așa cum a făcut Facebook. Tot ce au făcut și au făcut bine a fost să inoveze. Și cred că acest lucru este definitoriu pentru orice echipă antreprenorială.

Inovația ca mod de a crea ceva nou

Inovația reprezintă un instrument pentru antreprenori prin intermediu căruia reușesc să valorifice schimbările din mediul în care operăm pentru a le transforma în oportunități pentru afaceri. Desigur, apare întrebarea dacă un antreprenor poate inova. Fiind la început de drum deseori ne gândim că nu avem resursele necesare pentru a inova, dar nu este chiar așa.

Pentru că îmi plac exemplele, să ne gândim la unul banal, care nu este din sfera tehnologiei, McDonald’s. Nu a inventat nimic, să ne înțelegem bine. Produsul lor este ceea ce puteai găsi de foarte mult timp în orice restaurant din Statele Unite. Adoptând anumite concepte și tehnici clasice de management și plecând de la întrebarea esențială ”care este valoare pe care o livrez clientului?”, dezvoltând procese și instrumente standard, stabilind anumite standarde, McDonald’s nu a făcut nimic altceva decât să se folosească mai bine de resursele existente. Astfel a obținut un randament mai bun, a creat o piață și un tip de client nou. Despre asta este antreprenoriatul.

Antreprenorii inovează, acesta fiind una din cele mai importante caracteristici a acestora. Nu trebuie să reinventăm lucrurile pentru a avea succes, ceea ce caracterizează un antreprenor este abilitatea a sesiza ceea ce nu funcționează acum în modul în care nevoia unor clienți este satisfăcută. Inovația creează resurse. O resursă nu reprezintă o resursă atâta timp cât nu îi este găsită o întrebuințare prin care se poate crea valoare economică. Să ne gândim la banalul mucegai, până când acesta nu a fost transformat și utilizat pentru producerea penicilinei nu a fost decât un parazit

Antreprenorii de succes nu stau și așteaptă până când o muză le dă o idee strălucitoare; ei muncesc, merg la birou și caută inspirația, observă lucruri. Nu caută ideea cea mare, inovația care va revoluționa industria, va crea un business de miliarde și va face pe cineva bogat peste noapte. Antreprenorii care încep cu ideea că vor construi o afacere mare pentru că asta cred despre idea lor, o fac în grabă și aceștia garantat vor eșua. Aș sublinia în grabă și nu neapărat faptul că gândesc la scară mare. Acești antreprenori fac de cele mai mult ori cele mai mari greșeli. O idee care aparent poate să fie mare se poate dovedi a nu fi nimic, dar inovația și combinația corectă a unor elemente de management (McDonald’s de exemplu) se pot transforma într-o afacere mare, foarte profitabilă

Indiferent de motivația pe care o au, fie că sunt bani, puterea, curiozitatea sau dorința de faimă ori recunoaștere, încearcă să creeze valoare și să aducă o contribuție potențialilor beneficiari. Antreprenorii de succes țintesc sus, ei nu se mulțumesc doar cu îmbunătățirea a ceea ce există deja sau să modifice starea actuală. Ei încearcă să creeze valoare adăugată și satisfacții noi și diferite, ei încearcă să convertească ceva material în resursă sau să pună resurse existente într-o combinație nouă și mult mai productivă.

În concluzie, nu încercați să reinventați apa caldă, încercați să vedeți unde puteți inova, observați ce nu merge bine, de ce clienții nu sunt în totalitate mulțumiți de oferta actuală, încercați înainte de toate să-i înțelegeți și să vedeți unde puteți crea valoare, o valoare pe care ei o percep și pentru care sunt dispuși să plătească

 

Ți-a plăcut articolul?Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*